Przepisy

Zamieszczam ogólne informacje na temat zaprawiania papryczek oraz wyrobu pasty. Zawsze można papryczki zamrozić i poczuć ich moc zimą..:)

co do zapraw, jeśli wekujecie czy tez zaprawiacie/marynujecie np. grzybki, to zaprawa jest do nich bardzo podobna:

  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10%,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyzka  soli,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka ziarenek ziela angielskie,
  • kilka liści laurowych,

zaprawę zagotwać (posmakować jeśli jest troche kwasna, troche slodka i lekko słone to jest ok, jak nie to musicie doprawić tak by bylo ok :) zazwyczaj na oko) , jak przestygnie to:

do każdego słoiczka pieprzu, ziele angielskie oraz liść laurowy z tej zaprawy (czasem daje ząbek czosnku) a czasem tylko wode z zaprawy, wkładałam poprzebijane widelcem papryczki i umyte ( bez ogonków) , chodzi o to że jak zalejecie je to wszedzie musi dostać sie woda aby nie było pęcherzyków powietrza, troche postukać słoikiem by powietrze uleciało z papryczek,  zalać papryczki zalewą powyzej papryczek, trzeba je dość poupychać by nie wypływały, i jak sie jakes 10 -15 min odczeka to zakręcić,  zagotować potem je jakieś 10-15 min w garnku jeszcze - potem niech ostygną i gotowe :)

po około 2 - 3 tygodniach powinny być już do zjedzenia:)

co do pasty - ja dałam to co miałam ale baza to : bazylia świeża na słoiczek taki od musztardy kamis to cała,  czosnek - 3 ząbki, przecier pomidorowy - 2 dużę łyżki , oliwa, ocet winny - 3 łyżki,  sól, miksujemy - smakujemy i jak co to doprawiamy jeszcze według uznania. 

chilli-mania rozprzestrzenia się:)

Ciastka z chili


Jeden z ulubionych blogów kulinarnych (choć sama piec nie umiem) to stronka www.mojewypieki.com Jednym z moich ulobionych przepisów prócz wszelkiego rodzaju muffinek to ciastka z chili.

(przepis udostępniony ze strony www.mojewypieki.com)

Składniki na 16 sztuk:

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 40 g jasnego cukru muscovado
  • 50 g masła
  • 1/4 łyżeczki drobniutko posiekanego chilli
  • 2 łyżki golden syrupu
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Wszystkie suche składniki wymieszać w naczyniu. Dodać masło i chilli, wyrobić palcami jak na kruszonkę. Dodać syrup, posiekaną czekoladę i delikatnie wyrobić, by ciasto się połączyło, uformować kulę. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce w bardzo dużych odstępach, lekko spłaszczyć.

Piec 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC. Studzić najpierw na blaszce (będą bardzo miękkie), po 3 minutach na kratce.

Polecam:

DIABELSKA KUCHNIA
Aromatyczne, szalone, pikantne papryczki chili.

autor: Michael Harwood

Halloween-owe dynie

Składniki:

  • dynia ( jak na zdjeciu) wyszły 3 słoik ( takie od majonezu pomorskiego) oraz 1 malutki od chrzanu
  • 0,5 szklanki octu 10% ( tu w zależności jak octowe chcemy mieć dynie można zwiększyć ilość)
  • goździki, ziele angielskie , gorczycz  -  po kilka ziaren
  • ok. 4-5 łyżek cukru ,
  • 1 łyżki soli
  • woda - w zalezności jak octowo - słodkie chcecie mieć dynie.

Dynia - miąższ usunąć, obrać i pokroić w kostkę dowolnej wielkości, leko  podgotować dynie.
Zagotować wodę w garnku, dodać ww. przyprawy.
Gorącą dynię ułożyć w słoikach, zalać gorącą zalewą (bez przypraw)
Dodać po 1 - 2 szt. papryczek.
Zakręcić, ustawić słoiczki do góry dnem.

2 dynie zrobilam podobnie tylko dodałam 3 łyzki musztardy do zalewy oraz do każdego słoika po łyżeczce miodu oraz papryczki.
To przepis jeszcze nie sprawdzony dam znać jaki efekt końcowy wyszedł.

Dynie skonsumowane - wyszyły bardzo dobre i bardzdzooo  ostre, jedynie co bym zmieniła to pogotowała bym je ciut dłużej i po 1 papryczce na słoik tylko dała ;)  Bardzo smaczne wyszły.

© chillipapryczka.pl Kopiowanie zdjęć oraz tekstów bez zgody autora zabronione
Zajmuję się uprawą w doniczkach ostrych papryk takich jak chili, jalapeno czy habanero.
Tagi: pasta z chili, uprawa papryczek chili, przepis na papryczki, nasiona papryczek chili