Zamieszczam ogólne informacje na temat zaprawiania papryczek oraz wyrobu pasty. Zawsze można papryczki zamrozić i poczuć ich moc zimą..:)
co do zapraw, jeśli wekujecie czy tez zaprawiacie/marynujecie np. grzybki, to zaprawa jest do nich bardzo podobna:
zaprawę zagotwać (posmakować jeśli jest trochę kwaśna, trochę słodka i lekko słona to jest ok, jak nie to musicie doprawić tak by było ok :) zazwyczaj na oko) gdy przestygnie to:
do każdego słoiczka pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy z tej zaprawy (czasem daje ząbek czosnku) a czasem tylko wodę z zaprawy, wkładałam poprzebijane widelcem papryczki i umyte (bez ogonków), chodzi o to że gdy zalejecie papryczki to wszędzie musi dostać się woda aby nie było pęcherzyków powietrza- by nie popsuły sie, trochę postukać słoikiem by powietrze uleciało z papryczek, zalać papryczki zalewą powyżej papryczek, trzeba je dość mocno poupychać by nie wypływały, zakręcić, zagotować 10-15 min. po około 1 - 3 tygodniach powinny być już gotowe do zjedzenia:)
co do pasty - ja dałam to co miałam ale baza to : bazylia świeża na słoiczek taki od musztardy kamis to cała, czosnek - 3 ząbki, przecier pomidorowy - 2 duże łyżki , oliwa, ocet winny - 3 łyżki, sól, miksujemy - smakujemy i jak co to doprawiamy jeszcze według uznania.
Jeden z ulubionych blogów kulinarnych (choć sama piec nie umiem) to stronka www.mojewypieki.com Jednym z moich ulobionych przepisów prócz wszelkiego rodzaju muffinek to ciastka z chili.
(przepis udostępniony ze strony www.mojewypieki.com)
Składniki na 16 sztuk:
Wszystkie suche składniki wymieszać w naczyniu. Dodać masło i chilli, wyrobić palcami jak na kruszonkę. Dodać syrup, posiekaną czekoladę i delikatnie wyrobić, by ciasto się połączyło, uformować kulę. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce w bardzo dużych odstępach, lekko spłaszczyć.
Piec 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC. Studzić najpierw na blaszce (będą bardzo miękkie), po 3 minutach na kratce.
DIABELSKA KUCHNIA
Aromatyczne, szalone, pikantne papryczki chili.
autor: Michael Harwood
Składniki:
Dynia - miąższ usunąć, obrać i pokroić w kostkę dowolnej wielkości, leko podgotować dynie.
Zagotować wodę w garnku, dodać ww. przyprawy.
Gorącą dynię ułożyć w słoikach, zalać gorącą zalewą (bez przypraw)
Dodać po 1 - 2 szt. papryczek.
Zakręcić, ustawić słoiczki do góry dnem.
2 dynie zrobilam podobnie tylko dodałam 3 łyzki musztardy do zalewy oraz do każdego słoika po łyżeczce miodu oraz papryczki.
To przepis jeszcze nie sprawdzony dam znać jaki efekt końcowy wyszedł.
Dynie skonsumowane - wyszyły bardzo dobre i bardzooo ostre, jedyne co bym zmieniła to pogotowałabym je ciut dłużej i po 1 papryczce na słoik ;)