Aby rozpocząć uprawę papryczek trzeba pozyskać nasiona. Ja swoje pierwsze nasionka uzyskałam dzięki wysuszeniu papryczek chili, które zakupiłam na rynku. Było to zwykłe duże chili, wtedy wydawały się bardzo ostre. Z perspektywy lat uważam iż były mało ostre. Nasionka wydłubujemy z papryczki, suszymy przez kilka dni na talerzyku po czym możemy przechowywać je nawet 2 lata. Z doświadczenia po 3 latach z nasion nic nie wyrosło więc co roku lepiej posadzić drzewko i mieć świeże nasionka.
Następne swoje nasiona kupiłam prze internet w sklepach z polski (http://www.ostrakuchnia.pl) oraz z Niemiec (http://www.pepper-king.com)
Uwaga: środki ostrożności!! rękawice kuchenne przede wszystkim ! papryczki są tak ostre iż przypadkowe potarcie oka lub innych wrażliwych miejsc przy myciu, krojeniu lub wydłubywaniu nasion... może skończyć się wizytą u lekarza..