2014-01-31

Jak jest zima to musi być zimno, taki mamy klimat

(jedno z ulubionych dań mojego męża... ;)

Składniki:

1golonka -  wcześniej ugotowana


Marynata z kapusty:

ok, 3/4 kg kapusty kiszonej - uznanie dla teściowej i teścia - robią najlepszą kiszoną kapustę jaką w życiu jadłam..
1 marchewka starta
1 cebula zeszklona
1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka chilli - jak kto woli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka musztardy
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku,

na koniec: szklanka piwa

składniki z marynaty  wymieszać, włożyć do rękawa golonkę przykryć kapustą i wstawić do piekarnika (170 -180 stopni) na ok.1,5 - 2 h i niech się dzieje wola boża

gdy uznamy ze kapustka jest juz prawie  miękka to wyciągamy  golonke i kapuste z rękawa do żaroodpornego naczynia i  wlewamy  szklanke  piwka,  zapiekamy bez przykrycia ok. 20 - 30 min. z termoobiegiem doglądając czy się nie przypala (170   - 180 stopni)

Moja goloneczka była spora ok. 1,5 - 1,8 kg , gotowała się w liściach laurowych z zielem angielskim i soli ok. 1,5 h, po czym przełożyłam do rękawa i piekłam dobre 2 h, po czym na 20-30 minut przełożyłam do żaroodpornego  naczynia i  podlałam piwkiem i czekałam aż się zarumieni.. i gotowe :)

mąż wniebowzięty ;)

ps. ziemniaczki : obgotowane , marynata z oliwy ,rozmarynu, soli, czosnku i skórki z cytryny,  i startego sera ( dodałam pecorino romano)
30 - 40 min w piekarniku.

© chillipapryczka.pl Kopiowanie zdjęć oraz tekstów bez zgody autora zabronione
Zajmuję się uprawą w doniczkach ostrych papryk takich jak chili, jalapeno czy habanero.
Tagi: pasta z chili, uprawa papryczek chili, przepis na papryczki, nasiona papryczek chili