2014-03-15

Z okazji urodzin...

Z okazji urodzin postanowiłam zrobić kaczkę faszerowaną mięsem mielony z grzybami  leśnymi w towarzystwie ziemniaków i buraków. Wyszło jak zawsze, barrrdzo smacznie :)

Składniki:

1 dorodny kaczor lub kaczka
2 dni wcześniej  : kapiel w solance, wyjęte podroby oraz usunięte płuca i inne rurki..
dzień wcześniej natarta z wierzchu i w środku  : majeranek, sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, oliwa z oliwek

Farsz:

0,5 kg miesa mielonego + podroby z kaczki ( wątróbka, serce, żołądek)
mielone wraz z mixowanymi podrobami podsmażone z cebulą i czosnkiem
garść suszonych grzybów zalanych i zmiksowanych z czerwonym winem półsłodkim
ziemniaki,
buraczki obgotowane pokrojone w plasterki,
plaster boczku ( aby nie wypływał farsz z kaczki)
2 duże jabłka
rozmaryn

Wykonanie:

nafaszerować mięsem, grzybami kaczke,  w kuper włożyć duże jabłko by farsz nie wypływał, spiąć wykałaczkami ( małe i duże jak do szaszłyków)

ułożyć w rękawie do pieczenia, obłożyć ziemniakami, buraczkami oraz jabłkami ,posypać rozmarynem

piec w rękawie ok. 2 h w 200o sprawdzić wykałaczką czy jest miękkie mięsko, po czym ok. 15 minut piec z rozciętym rękawem  i zmniejszoną temperaturą dla zrumienienia  skórki.

smacznego:)

 

i tuż po..
i tuż po..
© chillipapryczka.pl Kopiowanie zdjęć oraz tekstów bez zgody autora zabronione
Zajmuję się uprawą w doniczkach ostrych papryk takich jak chili, jalapeno czy habanero.
Tagi: pasta z chili, uprawa papryczek chili, przepis na papryczki, nasiona papryczek chili