2015-02-14

Love Love (kwa - kwa)

2 piersi z kaczki

Marynata:

2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
2 łyżki octu  winnego
2 łyżki powideł śliwkowych
 pieprzu i sól do smaku
5 łyżek czerwonego wina
czerwona cebula pokrojona
garść suszonych grzybów
świeży tymianek i rozmaryn ( wg uznania - ja dałam kilka gałązek jednego i drugiego)

Zagotować składniki , ostudzić , zalać piersi i pozostawić na co najmniej dobę w lodówce.

Przygotowanie:

Wyjąć piersi z marynaty, wytrzeć ręcznikiem papierowym, naciąć,  położyć skóra do dołu na patelni zimne,j włączyć. Smażyć przez około 5 - 8 minuty aż skórka będzie zrumieniona i podtopiona, potem przełożyć na drugą stronę i smażyć jeszcze chwile.

Marynatę zmiksować ( zioła bez łodyżek)

Do żaroodpornego naczynia  wlać trochę marynaty położyć piersi  skórą do góry, polać resztą marynaty. Piec w temp. 120 stopni i w zależności jak krwiste chcecie mięsko od 15 min.  do godziny.   Ja nie lubie krwistych mięs więc siedziała prawie  godzinę :)

Po upieczeniu mięsko niech parę minutek odpocznie potem można kroić i zajadać z pieczonymi ziemniakami i buraczkami :)

Ps. aby mięso nie wyschło piekłam je z niewielką ilością wody w 2 żaroodpornym naczyniu.

© chillipapryczka.pl Kopiowanie zdjęć oraz tekstów bez zgody autora zabronione
Zajmuję się uprawą w doniczkach ostrych papryk takich jak chili, jalapeno czy habanero.
Tagi: pasta z chili, uprawa papryczek chili, przepis na papryczki, nasiona papryczek chili