2015-10-06

Gdy mam siły na więcej...

Przepis:

1 kg pręgi wołowej,

1 duża marchewka,

pół pora,

2 łodygi selera naciowego,

duża cebula,

4 ząbki czosnku - obranego od niechcenia czyli troche ze skórką:),

łyżeczka przyprawy czerwonej do mięs ( czerwonej - tak ja nazywam ze względu na jej kolor i szerokie zastosowanie - nie używam wtedy juz soli i  daje ją do wszystkiego),

łyżeczka  tymianku  - miałam świeży mrożony zz łodyżkami,

i suszone ziółka takie jak bazylia, oregano, pieprz,

szklanka czerwonego pówytrawnego wina,

kilka suszonych grzybków,.

Przygotowanie:

natarłam mięso ww. suchymi przyprawami, podsmażyłąm mięso z każdej strony - przełożyłam do żaroodpornego naczynia - dodałam ww składnik , polałam winem - przykryłam, piekłam 2,5 h w ok. 180 stopniach.

Wystawiłam mięso, wyłożyłam z powstałego sosu marchew oraz seler, reszte zmiksowałam, przelałam powstały sos przez sitko by pozbyc się ewnetualnych resztek cebuli czy skórki z czosnku  oraz łodyżek tymianku, zagęściłam mąką.

Do mięska przygotowałam ziemniaczki, własnej produkcji buraczki z chrzanem i własnoręcznie zbierane grzybki z tamtego sezonu :)

Smacznego.

© chillipapryczka.pl Kopiowanie zdjęć oraz tekstów bez zgody autora zabronione
Zajmuję się uprawą w doniczkach ostrych papryk takich jak chili, jalapeno czy habanero.
Tagi: pasta z chili, uprawa papryczek chili, przepis na papryczki, nasiona papryczek chili