2017-09-03

Niedzielny obiad a w roli głównej CZERNINA - uwielbiam :)

Skoro jesień to i kilka kaczek ze wsi udało się zdobyć, a co za tym idzie: smażone piersi kaczki w sosie, kaczka faszerowana owocami, czy ulubiony przez domowników rosół a co za tym idzie uwielbiana przezemnie czernina.

W tym roku uczeń przebił mistrza ( czytaj moją ukochaną mamę ;))

Składniki na czerninę:

  • rosół z kaczki -  około 2,5 litra
  • kilka ziaren jałowca
  • 2 goździki
  • jedno jabłko
  • 3 śliwki świeże
  • garść suszonych śliwek
  • kilka grzybów suszonych lub zamrożonych
  • majeranek do smaku,

+

zacier z krwi: swieża krew z kaczki około 1 szklanki + ocet1/3 szklanki+ cukier 2 duże łyżki+ mąka 2 łyżki ( tu oczywiście robiłam na oko składniki  zacier nie moze byc za żadki ani za gęsty , mniej gęsty niż na naleśniki)

Przygotowanie:

Do rosołu wrzucamy ww. składniki gotujemy godzinke po czym ucieramy zacier: do miski wsypujemy cukier przez sitko wlewamy krew ciągle  trzepaczką mieszajaćc po czym dodajemy ocet 10 % , na koniec mąka - wszystko razem ucieramy. Do zacieru dodajemy łyżkę wazową  wywaru z rosołu i powoli dolewamy do zacieru, po czym całośc przelewamy do zupy, gotujemy jeszcze chwile.

Moim zdaniem  zupa jest najlepsza dnia następnego...

Jeśli  zupa jest za kwaśna dodajemy cukier do smaku, jeśli za słodka dodajemy ocet do smaku...

Smacznego :)

© chillipapryczka.pl Kopiowanie zdjęć oraz tekstów bez zgody autora zabronione
Zajmuję się uprawą w doniczkach ostrych papryk takich jak chili, jalapeno czy habanero.
Tagi: pasta z chili, uprawa papryczek chili, przepis na papryczki, nasiona papryczek chili