Rogaliki drożdżowe:
ok. 40 - 50 małych rogalików: ( jak na zdjęciu- składniki na oko)
około 3 - 4 szkl. mąki
kostka margaryny do pieczenia - u mnie "Kasia"
1/3 szklanki mleka ciepłego
10 dag drożdży
2 łyżki stołowe cukru - jeśli maja być mało słodkie
1 jajko
słoik powideł - 1 łyżeczka na 1 trójkąt
Do michy:
Kostke margaryny do pieczenia rozgnieść z mąką (lepiej jak wyciągniemy kasie trochę wcześniej, będzie miękka),dodać jajko. Nastepnie1/3 szklanke mleka podgrzać dodać drożdży i 2 łyżki cukru - wymieszać na masę gładką , odstawić do wyrośnięcia. po wyrośnięciu dodajemy mleko do maki , wygniatamy na gładka masę , wszystkie składniki na oko , więc jeśli ciasto potrzebuje mąki to dodajemy, jeśli mleka - również.. Dzielimy na 2, 3 cześci w zależności jakie chcemy mieć duże rogaliki , wałkujemy na około do 0,5 cm ciasto nacinamy nożem na osiem części ( aby powstały trójkąty) . Na każdy trójkąt (przy szerszym brzegu) nakładać
odrobinę lub więcej powideł. Zawijamy, na blachę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożonym papierem do pieczenia kładziemy rogaliki tak by się nie dotykały, pieczemy w już rozgrzanym piekarniku około 170 - 180 stopni C., w zależności kiedy będą złociste od 10 do 15 minut.
Smacznego :)
Ps. powidła z domowej spiżarni a wino "tutejsze" porzeczkowe czerwono-czarne, rocznik 2017.najlepszy ;))