2017-12-02

Zrazy szlacheckie na słodko

Jeden z moich ulubionych przepisów na zrazy, prócz tych klasycznych z ogórkiem kiszonym i boczkiem...

Zrazy szlacheckie:

Składniki:

1 kg wołowiny - zrazówki - około 11 zrazów

11 plastrów wędzonego boczku

śliwki suszone 11 szt i morele suszone  11 szt.

słoik musztardy ostrej

szklanka pówytrawnego czerwonego wina

szklanka bulionu ( moze być kostka rosołowa)

gałązki tymianku świeżego, może być suszony - 2 łyżki stołowe

liście laurowe,

ziele angielskie

kilka ziaren jałowca

pieprz,sól

(opcjonalnie - słupki kiszonego ogórka)

Wykonanie:

Śliwki, morele zalać winem, zostawić na godzinę. Plastry rozbitego mięsa posmarować musztardą, dodać pieprz i sól, położyć  plaster boczku oraz po jednej namoczonej wcześniej śliwce i moreli ( opcjonalnie można dodać jeszcze plasterek kiszonego ogórka), Ciasno zwinąć w rulon, obwiązać nitką bawełnianą lub spiąć wykałaczkami.

Sos:

Zagotować bulion z liścimi laurowymi, tymiankiem,  zielem angielskim i jałowcem, gotować ok. 10 minut, przecedzić i dodać wino z wcześniej namoczonych owoców.

Na patelni rozgrzać olej lub smalec obtoczyć każdy zraz w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Włozyć do brytfanny zalać sosem , dusić  na małym ogniu do miękkości mięsa,

 

 

© chillipapryczka.pl Kopiowanie zdjęć oraz tekstów bez zgody autora zabronione
Zajmuję się uprawą w doniczkach ostrych papryk takich jak chili, jalapeno czy habanero.
Tagi: pasta z chili, uprawa papryczek chili, przepis na papryczki, nasiona papryczek chili