2018-01-14

Na szczęście z kaczki nie zrobił się zając ;)

Składniki:

kaczka ok.3 kg.( piekłam około 2,40 h) 200 stopni - po 2 godzinach 170 stopni.

4 jabłka

2 pomarańcze

kilka gałązek rozmarynu,

1 cebula , 1 ząbek czosnku , majeranek suszony

0,5 szkl. soku z pomarańczy

1/4 szkl. czerwonego wina

pieprz , sól

łyżeczka miodu

Przygotowanie:

1 dzień zamrożoną lub swieżą  kaczke  zostawiamy w solance( 3 łyżki soli , kilka ziaren jałowca, ziela angielskiego, liście laurowe zalewamy wodą - zostawiamy kaczke na dobe)Następnego dnia kaczke wyjmujemy i osuszamy z wody, nacieramy dużą ilością suszonego majerankiem od wewnątrz i zewnątrz, wnętrze kaczki wypełniamy ćwiartkami 3 jabłek i 1 pomarańczy bez skórki, dodajemy pokrojoną cebulę czosnek oraz gałązki rozmarynu , wstawiamy do lodówki. 3 dnia nastawiamy piekarnik na 200 stopni , dodajemy do wnętrza kaczki sok z pomarańczy zszywamy wstawiamy do brytfanny. dodajemy do brytfanny troche winka na dno i na około 2 godziny do piekarnika, co jakiś czas podlewając kaczke powstałym sosem, część sosu przelewamy do garnka na sos. Po godzince przekałdamy kaczke na drugą strone. Po około 2 h odkrywamy brytfanne smarujemy wierzch odrobiną miodu aby skórka się zarumieniła, obkładamy kaczke pozostałą pomarańczą i jednym jabłkiem, pieczemy aż  kaczka będzie złocista uważajac by nie spalić skórki - jeśli jest juz za bardzo złocista układamy folie do pieczenia na wierzch kaczki.

Powstały z pieczenia sos przelewamy do garnka dodajemy odrobine soku z pomarańczy listki rozmarynu (mozemy zebrać z wierzchu nadmiar tłuszczu) , dodajemy mąke  lub śmietankę aby zagęścić sos.

Ziemniaki ugotowałam, dodałam przyprawe do ziemniaków, olej, starty czosnek, kilka listków rozmarynu i startą skórkę z cytryny obtoczyłam ziemniaki w marynacie i podpiekłam w piekarniku.
 

tłuszcz z kaczki po lewej, marynata do ziemniaków z prawej :)
tłuszcz z kaczki po lewej, marynata do ziemniaków z prawej :)
© chillipapryczka.pl Kopiowanie zdjęć oraz tekstów bez zgody autora zabronione
Zajmuję się uprawą w doniczkach ostrych papryk takich jak chili, jalapeno czy habanero.
Tagi: pasta z chili, uprawa papryczek chili, przepis na papryczki, nasiona papryczek chili